Proef de karakteristieke smaak van italië

Sommige dranken zijn zo karakteristiek voor een land of streek dat deze vaak als nationale drank te boek staan. Vaak is er echter geen sprake van een ‘echte’ nationale drank, maar is de drank wel dusdanig kenmerkend voor een land of streek, dat het in de volksmond wel zo genoemd wordt. Er kan ook sprake zijn van meerdere nationale dranken. Italië heeft er zelfs drie: wijn, grappa en limoncello.

Wijn

Net als in vele landen wordt er ook in Italië al generaties lang wijn vervaardigd. De italianen hebben hier in de loop der jaren een grote reputatie mee opgebouwd. Specifieke italiaanse wijnen als lambrusco en vermout zijn zelfs zo bekend dat zelfs niet-wijndrinkers ze kennen.

Grappa

Grappa is een traditionele Italiaanse drank uit het noorden van italië. Het wordt gedestilleerd uit druivenpulp, die na het verwerken van druiven tot wijn overblijft. Het ontstond eeuwen geleden toen wijnboeren de pulp als restafval zagen. Zij lieten deze daarom liggen voor de arbeiders van hun wijngaard die er wel raad mee wisten. De arbeiders fermenteerden en destilleerden dit ‘afval’, met een verrukkelijk drankje tot gevolg. Het heeft dan ook lang te boek gestaan als goedkope borrel voor het werkvolk. In de loop der jaren heeft het zich door de nodige procesverbeteringen echter ontwikkeld tot een kwaliteitsdrank, die wereldwijd in diverse variaties en smaken verkrijgbaar is.

Limoncello

Tot slot Limoncello: een verfrissende citroenlikeur uit zuid italië die over de hele wereld geliefd is. Over de oorsprong gaan vele verhalen. Maar het enige dat met zekerheid te zeggen is, is dat de drank zijn oorsprong vindt in het gebied tussen Napels en Pompeii. Het drankje wordt traditioneel gemaakt van alcohol, suiker en citroenrasp. Limoncello staat bekend om zijn frisse afdronk, en is behalve als drankje ook populair in recepten en cocktails. De italianen drinken de likeur het liefste ijskoud. Dan is de limoncello op zijn lekkerst.

Genoeg te genieten

Italië is een land waar eten en drinken een grote rol vervullen in het dagelijks leven. Veel families hebben dan ook hun eigen traditionele recepten die al generaties lang in de familie zijn. Zodoende zijn er van alledrie de dranken talloze variaties en streekgebonden versies beschikbaar.

Leest u graag over reizen en lekker eten? Houd dan ons blog in de gaten voor meer interessante artikelen!