Vanuit de winterdip even lekker op vakantie

Ben je het grijze, regenachtige Nederlandse weer beu? Ga dan op vakantie naar de voorjaarszon van Sevilla en laat je inspireren door de geuren (hallo sinaasappelbloesem), geluiden, heldere kleuren en intense smaken van de Andalusische hoofdstad. Het motto van Sevilla is in het Spaans “No me ha dejado”, wat “Zij heeft me niet verlaten” betekend. En geloof me, als je hier eenmaal geweest bent zal deze inspirerende stad je hart nooit meer verlaten.

Makkelijk reizen naar Sevilla

Met Transavia vlieg je zo vanuit Amsterdam en Eindhoven in ongeveer 3 uur direct naar vliegveld San Pablo, circa 10 kilometer buiten Sevilla. Je kan natuurlijk een taxi nemen naar de stad maar de goedkoopste optie is de speciale stadsbus “Especial Aeropuerto” die je voor weinig geld brengt naar meerdere haltes bij het oude centrum.

Overnachten in Sevilla

Overnachtingsmogelijkheden zijn er meer dan genoeg in Sevilla. Hotels, appartementen, voor ieder budget is wel wat te vinden. Zelf heb ik via AirBnB een verrassend goedkoop penthouse appartementje met dakterras gehuurd. Centraal gesitueerd met uitzicht op de beroemde kathedraal (dadelijk hier meer over) met een overvloed aan nabij gelegen winkeltjes, bars en restaurants.

Openluchtmuseum Sevilla

Sevilla beschikt over het grootste historische centrum van Spanje en wordt door veel mensen een openluchtmuseum genoemd. Veel verschillende culturen hebben hier hun sporen achtergelaten en de stad staat vol met monumenten, kerken, parken en palmtuinen die je bijna allemaal makkelijk kan bezoeken.

De “Giralda”, symbool van Sevilla

Het meest in het oog springende gebouw en symbool van Sevilla is de “Giralda”. Oorspronkelijk een Moorse minaret en later omgebouwd tot de klokkentoren van de grootste gotische kathedraal ter wereld, met oa. het praalgraf van Christoffel Columbus. Beiden kan je gemakkelijk bezoeken, het handigste is om vooraf online tickets te kopen, dit bespaart je lang wachten in de rij. De Giralda is overigens makkelijk te beklimmen omdat deze geen trappen, maar niet al te steile hellingen heeft.

De Real Alcázar, paleis en filmlocatie

Een van de hoogtepunten van mijn reis was een bezoek aan de Real Alcázar. Dit 14e-eeuwse paleiscomplex is een belangrijk voorbeeld van de prachtige Mudéjar bouwstijl die het beste omschreven kan worden als een mix tussen Moslim en Christelijke architectuur. Een must see is de adembenemende Patio de las Doncellas met een langwerpige vijver, omgeven door verzonken tuinen. Tot het paleiscomplex behoren ook uitgestrekte tuinen in verschillende stijlen, van Moors tot renaissance, waarin je heerlijk kan wandelen. Leuk weetje, voor de bekende serie Game of Thrones is veel gefilmd in en om de Alcázar. Ook hier is het weer makkelijk om vooraf een ticket aan te schaffen.

Het kleurrijke Plaza de España

Net buiten het historische centrum ligt het beroemde halvemaanvormige Plaza de España plein wat het beste omschreven kan worden als een architectonisch monument. Het werd aangelegd in 1929 ter gelegenheid van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling. Op het plein vind je kleurrijke fresco’s waar alle 52 Spaanse provincies zijn afgebeeld op typisch Andalusische tegeltjes.

Tapas in Sevilla

Tapas, deze kleine wonderen der gastronomie zijn goedkoop en oh zo lekker! Bestel er gewoon willekeurig wat en ontdek wat je lekker vindt. Er zijn enorm veel plaatsen waar je ze kan eten. Een goede plek is La Hostería del Laurel, een van de locaties in het beroemde Don Juan boek. Maar mijn persoonlijke favoriet is Bodega Santa Cruz, beter bekend als Las Columnas. Het ligt in de wijk Santa Cruz, een van de oudste en leukste wijkjes van Sevilla, een aaneenschakeling van smalle straatjes, kleurrijke huizen en schaduwrijke pleintjes omringd door sinaasappelbomen. Las Columnas biedt niet dure en eenvoudige tapas aan die zeer smakelijk zijn. Vooral in combinatie met een tinto de verano, glas Spaanse wijn of een lokaal Cruzcampo bier. En een tip van een Spaanse vriend: Als je een bar/restaurant vindt met teveel toeristen en geen locals, of ze bieden “echte Paella” aan, let op, dan is het een val!

Passievolle flamenco in Sevilla

Aan het begin van de levendige volkswijk Triana staat een standbeeld van een felle, aantrekkelijke vrouw met haar handen op een gitaar en een voet op een aambeeld. Voor mij typeert ze de vurige eigenaresse van Casa Anselma, dè bar die flamenco recht uit het hart biedt. De zaak gaat pas rond middernacht open en de entree is gratis, wel is 1 drankje per persoon verplicht. Je zal hier geen flamboyante musici vinden maar wel authentieke Spaanse flamenco voor en door echte mensen. De keren dat ik er was was het druk. Veel toeristen maar nog meer Spanjaarden die alle nummers konden meezingen. Zeer sfeervol!

Raak betoverd door Sevilla

Kortom, slenter relaxed door de gezellige, warme straatjes, proef de authentieke sfeer, ga helemaal op in de Spaanse cultuur en raak betoverd door de schoonheid en charme van Sevilla.

You might also enjoy: